Connect with us

Business

UCLA: Ngành nail Việt Nam ở California bị đại dịch COVID-19 ảnh hưởng nặng

Published

on

Người Việt Nam làm việc trong ngành nail gặp nhiều khó khăn trong đại dịch COVID-19. (Hình minh họa: ucla.edu)

LOS ANGELES, California (NV) – Trung Tâm Lao Động thuộc đại học UCLA vừa đưa ra một báo cáo nói về ảnh hưởng của đại dịch COVID-19 đối với ngành nail ở California, và báo cáo này có rất nhiều thông tin quan trọng.

57% thợ nail không đủ tiền để chi trả nhiều thứ ở nhà, và 48% nói họ phải xin trợ cấp thực phẩm từ lúc đại dịch khởi phát

Theo nghiên cứu, ngành nail tại California lớn nhất Hoa Kỳ, có hơn 100,000 thợ nail có giấy phép. Đa số tiệm nail ở California do gia đình làm chủ, và có nhân viên hầu hết là phụ nữ gốc Việt.

Sau khi California ra lệnh ở nhà vào Tháng Ba, 2020, các tiệm nail khắp tiểu bang phải đóng cửa, sau đó mở cửa lại rồi phải đóng cửa tiếp, và đến đầu năm 2021 mới được làm việc bình thường lại.

Những lần đóng cửa rồi mở cửa lại ảnh hưởng rất nhiều đến ngành nail. Để biết rõ hơn về ảnh hưởng đó, đại học UCLA hợp tác với Liên Hiệp Nail Lành Mạnh California để viết một báo cáo.

Đại học này khảo sát 158 thợ nail, 42 chủ tiệm, và phỏng vấn được bốn chủ tiệm cùng hai thợ để viết báo cáo mới xuất bản hôm Thứ Năm, 18 Tháng Mười Một.

Nhiều khó khăn kinh tế trong đại dịch

Trong suốt năm 2020, chuyện tiệm nail bị đóng cửa tạo ra nhiều khó khăn kinh tế cho cả chủ tiệm lẫn thợ. Chín mươi phần trăm thợ nail ở California không tìm được việc làm khác trong giai đoạn đó. Chủ tiệm cũng gặp khó khăn và có đến 93% không tìm được việc làm khác.

Khi phải đóng cửa tiệm, 91% thợ nail nộp đơn xin tiền trợ cấp thất nghiệp của California và 32% xin trợ cấp thất nghiệp trong đại dịch (PUA).

Tuy nhiên, nhiều thợ nail nói thủ tục nộp đơn rất phức tạp, và không có mẫu đơn được viết bằng tiếng Việt để dễ điền. Ngoài ra, nhiều người thợ không biết tìm thông tin ở đâu, và không biết cách quản trị tài chánh.

Chủ tiệm nail cũng nộp đơn xin trợ cấp trong đại dịch, trong đó có 67% xin trợ cấp để trả lương cho nhân viên và 29% mượn nợ dành cho doanh nghiệp nhỏ. Đối với những chủ tiệm nộp đơn xin trợ cấp, số tiền họ nhận được không đủ để chi trả hết mọi thứ cho doanh nghiệp.

Tuy gặp nhiều khó khăn, chủ tiệm nail dễ nộp đơn xin trợ cấp hơn nhiều so với thợ.

Khó khăn sau khi mở cửa tiệm nail lại

Khi được tiểu bang cho phép làm việc lại, 93% thợ nail trong khảo sát làm việc lại cho tiệm cũ, nơi họ từng làm việc trước Tháng Ba, 2020. Tuy nhiên, 89% thợ và 84% chủ cho biết tiệm nail sa thải ít nhất một nhân viên.

Những lý do khiến chủ tiệm nail không thuê lại được thợ cũ gồm có: Không đủ khách, không đủ tiền để thuê lại toàn bộ nhân viên cũ, thợ không muốn quay lại, và phải cắt giảm nhân viên để làm việc theo quy định giãn cách xã hội.

Báo cáo cho biết chỉ có 14% chủ tiệm nghĩ mình có thể trả được tiền thuê tiệm và trả lương cho nhân viên sau khi mở cửa lại. Nhiều tiệm dù tăng giá các dịch vụ cũng không đủ tiền trang trải chi phí, và 44% thợ và 78% chủ cho biết phải tăng giá các dịch vụ, từ $1 đến $10, cho từng dịch vụ.

Tuy 90% chủ tiệm trong khảo sát của UCLA cho biết không giảm lương của thợ sau khi mở cửa lại, nhưng 83% thợ cho hay họ bị giảm lương, và nhiều người nói kiếm được ít hơn $400 mỗi tuần. Ngoài ra, 75% thợ nail trong khảo sát nói họ chỉ làm việc tối đa 20 giờ mỗi tuần.

Ngoài ra, 57% thợ nail không đủ tiền để chi trả nhiều thứ ở nhà, và 48% nói họ phải xin trợ cấp thực phẩm từ lúc đại dịch khởi phát. Về phía chủ tiệm, 60% nói họ không biết mình có thể mua thực phẩm và trả tiền cho nhiều thứ khác hay không.

Không chỉ vậy, tình trạng thù ghét người Châu Á trong năm 2020 còn gây ra nhiều trở ngại kinh tế cho ngành nail.

Khi được hỏi, 14% thợ nail cho biết họ bị kỳ thị ở chỗ làm, và 19% chủ tiệm trong khảo sát cũng bị kỳ thị. Ngoài ra, 14% chủ tiệm còn kể từng thấy nhân viên bị kỳ thị.

Áp dụng các quy định phòng dịch trong tiệm nail

Theo đại học UCLA, 91% chủ tiệm nail trong khảo sát yêu cầu nhân viên và khách phải đeo khẩu trang, 83% chủ cho nhân viên mặc đồ bảo hộ, và 63% cho biết họ lắp đặt nhiều tấm kính tại bàn làm việc của thợ.

Ngoài ra, 55% chủ tiệm cho biết họ phải giảm số bàn làm việc, và 50% nói họ nâng cấp hệ thống thông hơi của tiệm. Tuy vậy, 55% chủ tiệm trong khảo sát nói trở ngại lớn nhất để tu sửa lại tiệm là tiền bạc.

Nhiều chủ tiệm và thợ nói họ phải tranh cãi với khách về chuyện đeo khẩu trang. Tuy chỉ có 7% chủ tiệm báo cáo thấy khách không đeo khẩu trang khi đến tiệm, nhưng 21% chủ và 15% thợ báo cáo họ phải cãi nhau với khách trong tiệm vì chuyện đeo khẩu trang.

Một điều đáng mừng trong báo cáo là 97% thợ nail cho rằng chủ tiệm áp dụng những biện pháp phòng dịch hiệu quả và nhanh chóng áp dụng những biện pháp mới khi có lệnh.

Tuy vậy, 62% thợ nail cho biết chủ không cho họ nghỉ bệnh có lương, và 76% chủ tiệm trong báo cáo công nhận điều đó.

Vẫn theo báo cáo, 20% thợ trong khảo sát cho hay họ sợ bị nhiễm COVID-19 khi làm việc.

Đối với thợ nail, sức khỏe là ưu tiên hàng đầu sau khi mở cửa lại, và 62% thợ trong khảo sát cho biết điều đó. Đối với chủ tiệm, 59% coi chuyện có đủ khách là quan trọng nhất.

Gần một nửa số thợ nail trong khảo sát cho biết họ cảm thấy căng thẳng khi đi làm, với mức độ từ hơi căng thẳng đến rất căng thẳng.

Hỗ trợ người trong ngành nail vượt qua đại dịch

Về những biện pháp hỗ trợ người trong ngành nail, đa số thợ và chủ tiệm muốn có thêm thông tin về ảnh hưởng của đại dịch. Nhiều thợ và chủ cũng muốn biết cách bảo vệ bản thân khi đi làm.

Theo khảo sát, 38% thợ muốn có thêm thông tin về cách thay đổi chỗ làm, về luật lao động và các quy định quan trọng, trong khi 72% chủ tiệm muốn biết thêm về cách ghi danh xin trợ cấp và mượn tiền cho doanh nghiệp.

Sau cùng, những vấn đề người làm việc trong ngành nail đang quan tâm là làm sao giảm tình trạng thù ghét người Châu Á cũng như họ phải trả tiền cho nhiều chi phí và mua thực phẩm. [đ.d.]

Thiện Lê. (2021, November 22). UCLA: Ngành nail Việt Nam ở California bị đại dịch COVID-19 ảnh hưởng nặng. Người Việt. https://www.nguoi-viet.com/little-saigon/cong-dong/ucla-nganh-nail-viet-nam-o-california-bi-dai-dich-covid-19-anh-huong-nang/?fbclid=IwAR3gcml6W-CvBDIq_ODC4_umdLMXABYl0t7-Bzwv1GG_kpnwxE5DZsNPmk4

Business

Insurance Companies are Being Sued by a Surgery Center that Had Enough

After being owed over $6M, Coast Surgery Center has had enough and is suing the insurance companies.

Published

on

By


NEWS PROVIDED BY Yahoo News

Jan 16, 2023, 06:35 ET


HUNTINGTON BEACH, Calif., Jan. 16, 2023 /PRNewswire/ — Coast Surgery Center is an outpatient surgery center in the city of Huntington Beach, CA and has been in business since 2018. Coast is a facility for outpatient procedures offering healthcare related services. Just like most medical facilities, before services are rendered to a patient, the provider and facility obtain authorization with the insurance carrier for approval and are provided with the usual, customary, and reasonable (UCR) rate for the procedure. Based on the UCR rate provided by the insurance, the provider and patient understand that if they are to proceed, how much the insurance company will reimburse. All the information obtained is documented by both the insurance carrier and facility as a part of their policy and practice.

Coast provides services to its patients relying on the insurance representations solely based on their statements, promises, and representations. By authorizing a procedure, insurance companies are granting Coast to provide healthcare services to their members, and Coast is fulfilling the insurances’ contractual obligations to its members.

The insurance companies significantly started reducing the reimbursement rate from UCR to below Medicare rate in 2018, and for some claims, they didn’t pay at all. Since 2019, Coast Surgery Center accumulated bills totaling over $6M. So now Coast is suing some of the largest health insurance providers in the country; United Health Care, Cigna, Aetna, Anthem Blue Cross of California, Blue Shield of California, Blue Cross Blue Shield Associates, and all Blue Cross Blue Shield affiliated companies for illegal, coercive, unfair, fraudulent practices, bad faith and deceptive advertisements.

In the civil case #30-2022-01271476-CU-CO-CJC filed by Coast Surgery Center in Orange County, California, Coast states they billed Blue Cross $49,550 for a surgery and Blue Cross paid $202.99. This is an example for many of the underpaid bills. Insurance companies have had a history of lawsuits for underpaying. As of June 30, 2019, 43% of Anthem’s medical bills were unpaid. By 2021, that figure rose to 53%, resulting in a total of $2.5 billion unpaid bills. Yet, Anthem’s profits in 2020 were reported to be $4.6 billion and $3.5 billion in the first half of 2021.

These unpaid bills harm medical providers like Coast by failing to provide reasonable rates for its services, negatively impacting the quality of service, value of Coast, and significantly impacting Coast’s business relationship with patients and prospects. With this lawsuit, Coast is hoping that the big insurance companies will stop taking advantage of small providers as Coast will continue to provide critical, quality healthcare services and treatment to its Defendants’ members on its behalf and hope to be paid reasonable rates.

Continue Reading

Business

California Gov. Newsom says community spread started at nail salon

Published

on

By

Reported by NBC News

May 8, 2020, 7:22 PM PDT / Updated May 10, 2020, 4:27 PM PDT

By Alicia Victoria Lozano

He said he couldn’t provide more information because of health and privacy concerns.

Image: Gavin Newsom
Gov. Gavin Newsom discusses the reopening of businesses during a news conference Friday in Sacramento, California. Rich Pedroncelli / Pool via AP

After dropping a provocative remark that community spread of coronavirus in California started at a nail salon, Gov. Gavin Newsom declined Friday to provide additional details about where the salon was located and how health officials traced the case.

“This whole thing started in the state of California, the first community spread, in a nail salon. I just want to remind everybody of that and that I’m very worried about that,” Newsom said Thursday during his daily COVID-19 briefing in Sacramento.

On Friday, despite requests from multiple media organizations, he said he could not release more information because of health and privacy concerns. He added that his office would provide additional details when possible.

California Gov. Newsom: COVID-19 community spread ‘started in a nail salon’

“There are, and I know everybody watching understands this, health and personal privacy obligations that are bigger than any public statements that have to be abided by, legal parameters, as it relates to that first case,” Newsom said during a news conference.

The first known case of community spread in the California was reported in Solano County in late February. Officials more recently said the first known death from COVID-19 was recorded in Santa Clara County. Both are in Northern California.

Newsom’s initial comment triggered immediate backlash from the beauty industry, which called his statement “surprising and disappointing.”

“As a former restaurateur himself, the governor knows the daily struggles of small business owners such as the 11,000 nail salons in California where approximately 80 percent of salons are owned and operated by Vietnamese Americans,” said Mike Vo, board chair of the Pro Nails Association in Irvine.

“It also pains us as law-abiding Americans living and working in California that the governor’s remarks may contribute to further anxiety and even heightened fear in today’s unfortunate toxic environment,” he added.

Speaking from inside a Sacramento flower shop on Friday, Newsom addressed concerns that his comments could ultimately hurt the nail industry.

“Oh my gosh that industry is noble,” he said. “It’s an opportunity … an exit point out of poverty. It’s one of the most entrepreneurial industries in our country. I have a deep reverence for those entrepreneurs.”

He went on to add that the statement was not meant to be an “indictment” of the industry as a whole, but instead an explanation of why personal care services such as manicures will be included in the third phase of California’s reopening and not sooner.

Despite attempting to distance himself from any negative fallout, an association of salons and barber shops said it would sue to try to force Newsom to let them reopen sooner, arguing they already undergo extensive training on sanitation and are licensed by the state, NBC affiliate KCRA reported.

The California Board of Barbering and Cosmetology recommends that nail technicians wear gloves and masks to protect workers from inhaling toxic chemicals, but it does not require protection for all services. Streamlining safety guidelines is one of the reasons California will not authorize the reopening of nail salons until the third phase, Newsom said.

Some salons have already reopened despite Newsom’s phased approach. In Northern California, a line stretched out the door of a Yuba City salon on Wednesday. Some customers wore masks while others did not. At least 33 salons operating illegally have been shut down across the state, according to Newsom.

The public health officer who allowed restaurants and salons to open in defiance of a statewide shutdown acknowledged that many businesses were not following proper safety protocols.

The announcement from Dr. Phuong Luu, the health officer for Yuba and Sutter counties, came as state officials threatened to revoke alcohol licenses from restaurants that followed Luu’s reopening order, which went into effect Monday.

California officially entered the first phase of stage two on Friday, which allows curbside pickup at retail stores and the reopening of parks and hiking trails. Dining inside a restaurant or visiting a salon are prohibited under Newsom’s statewide stay-at-home order.

https://www.nbcnews.com/news/us-news/california-gov-newsom-says-community-spread-started-nail-salon-n1203491

Continue Reading

Business

“TAKE IT OR LEAVE IT,” IS HURTING PATIENT CARE

Published

on

By

DNY59 | Credit: Getty Images/iStockphoto

Coast Surgery Center of Huntington Beach, CA is suing some of the largest health insurance providers in the country; United Health Care, Cigna, Aetna, Anthem Blue Cross of California, Blue Shield of California, Blue Cross Blue Shield Associates, and all Blue Cross Blue Shield affiliated companies for illegal, coercive, unfair, fraudulent practices, bad faith and deceptive advertisements.

When patients need a provider, they often look for an in-network provider to save them money but when a patient requires an out-of-network specialist or wants a provider they trust, insurance carriers like Blue Cross, utilize a separate rate for these out-of-network providers. Even before services are rendered to a patient, the out-of-network provider and facility obtain authorization with the insurance carrier for approval and are provided with the usual, customary, and reasonable (UCR) rate. Based on the UCR rate provided by the insurance, the provider and patient understand that if they are to proceed, how much the insurance company will reimburse.

This lawsuit arises because Blue Cross is intentionally underpaying Coast Surgery Center even after Coast had obtained authorization and was provided with the UCR rates from Blue Cross.  Blue Cross’s scheme was to significantly reduce the reimbursement rate from UCR to below Medicare rate and this is a “take it or leave it” offer.

For example, Coast Surgery Center billed Blue Cross $49,550 for a surgery and Blue Cross paid $202.99! Medical facilities cannot stay in business and offer quality service to patients when they are unable to cover rent, let alone utilities, supplies, and staff. Why would a patient purchase insurance coverage that’s hundreds of dollars a month when they can walk into a surgery center and just pay only $202.99 for their surgery? It’s inconceivable that Blue Cross can consider this “usual, customary, and reasonable.” Blue Cross was paying 75% – 100% of approved out-of-network charges to Coast Surgery Center prior to 2019 but since 2019 to July 2022, Blue Cross has only paid 1.59% of bills totaling over $6M, for the same procedures they have approved before, so how is this “usual, customary, and reasonable?”

Blue Cross collects billions of dollars from insurance premiums each year but is too greedy to pay out the providers that have rendered services to patients. Blue Cross is the middle man taking money from customers, paying pennies to the dollar to providers, and keeping a large chunk for themselves without having to lift a finger. Contrary to their claims that they care about reducing member healthcare costs, patients have been forced to pay more for their healthcare as a result of their scheming practices, while giving less access to providers of choice. If Blue Cross is not stopped, they will ruin out-of-network medical providers, patients will have limited choices, and the quality of care will diminish. Blue Cross is manipulating the system and have conspired with third-party servicers like Multi-plan to defraud many out-of-network providers by coercing them into servicing patients with authorization and then extorting the providers into contracts that only offer significantly reduced rates leaving them in an impossible position.

When deciding their health and the well-being of their families, patients want to be able to select their doctor based on their needs, not based on the insurance carrier’s pool of what they have to offer. Blue Cross forces patients to pay higher out-of-pocket costs for using out-of-network providers, ultimately, its practices increase costs and deprive patients of their right to choose their doctors.

Blue Cross and many large insurance companies pay lobbyists to help create laws that allow them loopholes to be able to get away with cheating their customers. Customers then purchase insurance policies that might not even cover them when they need it. When customers get frustrated and demand the insurance to pay or want to ring the alarm, the insurance company pays Medicare rate, instead of paying the UCR rates as they really should be. This doesn’t make any sense when insurance premiums increase annually, and coverage keeps decreasing.

California tax payers including patients, doctors, and facilities fund the Department of Insurance and the Department of Managed Healthcare (DMHC) so that they can ensure consumers of their healthcare rights and to protect consumers from being cheated. Yet these departments have ignored these insurance companies or are not aware of their tactics. These Departments should be protecting consumers and investigating these insurance payout processes because the insurance companies are working the system and using the loophole to scam customers of millions of dollars in premiums and paying out next to nothing or nothing at all. So the Dept of Insurance and DMHC should be protecting patients, instead of protecting the health insurance companies and letting them work the system.

If you are a medical provider or facility that feels you’ve been pressured by insurance companies to accept an unreasonable rate for your services, file your complaint with the Department of Managed Health Care by calling (888) 466-2219 https://www.dmhc.ca.gov/ or write to them at 980 9th St., #500, Sacramento, CA 95814. You can also contact the Department of Insurance at (800) 927-4357 https://www.insurance.ca.gov/ or your local political representative – who are no paid directly or indirectly by lobbyists for those private health insurance companies. You can also share your story with Truth Media or be referred for legal representation with a specialized attorney for your case against the insurance companies for illegal, coercive, unfair, fraudulent practices, bad faith, and deceptive advertisements by emailing info@truthmedia.news.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 www.truthmedia.news